Éltető Fény – A fényterápia

Szinte minden kultúrában a fény szimbóluma az élet egyik alapvető feltétele, amely a legmagasabb szellemiséghez kapcsolódik.

Napjainkban is ott van bennünk a fény, a Nap fénye iránti vonzalom. Tavasszal alig várjuk az első napsugarakat, a hangulatunkra és energiaállapotunkra is hatással van néhány perc napfürdőzés.

A napfény spektrumában a legrövidebb hullámhosszúságú ultraibolya fénytől kezdve a látható színképtartományon keresztül a leghosszabb infravörös hullámokig mindenféle hullámhossz megtalálható, melyeknek más és más biológiai hatás tulajdonítható.

A fény gyógyító hatása ősi tapasztalat: az úgynevezett helioterápiát, vagyis a közvetlen napsütéssel történő kezelést már a régi egyiptomiak is ismerték, a különféle hullámhosszok egészségre és testre gyakorolt hatását pedig a görögök révén örökölte meg Európa. Az igazi áttörést Európában a 19. század végén az hozta, amikor napfényterápiával gyógyították a bőrtuberkolózist. Az orvos, Niels Ryberg Finsen sikerei elismeréseként 1903-ban Nobel-díjat kapott. Ezután tudományos kutatások számtalanszor bizonyították a különféle hullámhosszoknak az anyagcserére, az ideg- és immunrendszerre gyakorolt pozitív hatását.